Rondje Nederland 14 aug 2009

Vandaag een rondje Nederland gevlogen in circa drie en een half uur. Nou ja "Nederland" klopt niet helemaal, want we zijn ook door Duits en Belgisch luchtruim gekomen. De tocht ging via Mönchengladbach, Midden-Zeeland, Schiphol  en Lelystad.


Schiphol

We vertrokken rond half elf met erg helder weer vanaf Eelde met
bestemming Mönchengladbach (EDLN). Het was licht bewolkt met cumuli
tussen 3000 en 7000 voet, waar we mooi doorheen konden laveren. Op EDLN
was het rustig, alleen een paar Cessna’s en Pipers die touch and go’s
aan het doen waren. Het is wel een gecontroleerd veld. Het heeft een
vrij groot restaurant met uitzicht op de baan (wel met hoge glaswand
want hier mag je niet zomaar het veld oplopen). Vandaag niet veel
klandizie in het restaurant.
Het tweede leg ging naar Midden-Zeeland
(EHMZ). We vlogen via Budel, over de CTR heen, door een stuk België, en
door de Woensdrecht CTR heen. Het zicht was in België vrij slecht, in tegenstelling tot wat ik verwacht had aan de hand van de temperatuur en dauwpunt grafieken van luchtvaartmeteo.nl – die toonden veel vochtige lucht in het noorden en droge lucht in het zuiden. Het bleek achteraf net andersom te zijn.
We hebben even lekker gezeten op het terras van vliegveld EHMZ en toen weer verder. Het derde leg ging over de diverse Deltawerken richting Maasvlakte, langs Scheveningen en toen door de Schiphol CTR. De controller bood ons zelf aan om een 360 over de terminal te maken, zodat we nog extra konden genieten van het fraaie uitzicht dat Schiphol onder ons bood. De ATC op Schiphol is toch bijzonder vriendelijk voor de kleine luchtvaart, en alhoewel landen op EHAM helaas veel te duur is, is dit toch ook heel leuk.
Via Pampus gingen we verder naar Lelystad. Daar is het zoals gewoonlijk weer druk in het circuit. Terwijl ik op base zit draait iemand de baan op en blijft vervolgens staan omdat er vóór hem ook nog iemand op de baan zit. Dus dat werd een go-around voor mij.
Op Lelystad de pilotshop bezocht en een hapje gegeten. Om half zes vertrekken we naar Eelde. Door de rustige avondlucht lijkt het soms alsof we stil hangen in de lucht. Als ik me aanmeld 3 minuten voor bereiken van Romeo met "Eelde Tower Papa Hotel Echo Alpha Hotel", krijg ik meteen al "cleared to enter Romeo" etc te horen. Haha, hij zag me al aankomen, nou ja het bespaart tijd…. En boven Romeo "report final, number one", kortom het was rustig op Eelde.


Schiphol

Mooie wolkjes

Tussen de wolken laveren

Steven stuurt de Piper met vaste hand

Monchengladbach (EDLN)

Terras van Monchengladbach

Zeeland

Op vliegveld Midden-Zeeland

Deltawerken

Container terminal bij Rotterdam

Scheveningen

De Polderbaan

Schiphol

Schiphol

Rustige avondlucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *