Categoriearchief: Vliegen FAQ

Veel gestelde vragen over (mee)vliegen

Hoeveel zitplaatsen zijn er in het vliegtuig?

De Katana (DA-20)  heeft twee zitplaatsen. De overige vliegtuigen hebben vier zitplaatsen.
In de Katana kan dus 1 passagier mee, in de overige vliegtuigen maximaal 3.

Dat er 4 zitplaatsen in een vliegtuig zitten betekent overigens NIET dat er ook altijd 4 personen mee kunnen. Wat een vliegtuig aan gewicht mee kan nemen is namelijk beperkt. De piloot berekent van te voren of het totale gewicht van vliegtuig + inzittenden + brandstof onder het maximaal toegelaten gewicht voor het type vliegtuig blijft.

Hoeveel passagiers mee kunnen hangt daarom af van de hoeveelheid benodigde brandstof en het gewicht van de passagiers. En daarnaast speelt zelfs de temperatuur van de lucht, en de hoogte waarop het vliegveld ligt een rol.

Bij welk weer kan er gevlogen worden?

Het mag niet te heiig zijn, de wolken mogen niet te laag hangen en de wind mag niet te sterk zijn.

Iets precieser:

Het zicht moet minimaal 5000 meter zijn. De wolkenbasis moet op minimaal 1500 voet liggen. De windcomponent dwars op de start- en landingsbaan mag niet meer dan 15 knopen zijn. De banen op Eelde liggen in de richting 50 graden (05), 230 graden (23) , 10 graden en 190 graden.

Dus bij een windrichting van 140 graden (zuid-oost) staat de wind precies haaks op de banen 05 en 23. Bij de vaak voorkomende zuidwesten wind staat de wind in baan 23 en heb je dus geen last van crosswind.

Veel vliegvelden verstrekken een weersverwachting voor de komende 9 uur. Als je naar de pagina "Het weer vandaag" (bij Menu) kijkt dan zie je die weersverwachting verwerkt in een tabel, waarbij je aan de kleur eenvoudig kan zien of het goed vliegweer zal zijn.

Hoe hoog vlieg je?

Normaal zo’n 1500 voet, oftewel 500 meter. Minimaal mag op 500 voet, 150 meter, gevlogen worden. Maar dat mag alleen buiten de bebouwde kom, en niet over natuurgebieden. De maximale hoogte waarop boven Groningen gevlogen mag worden is 6500 voet, 2150 meter. In het weekend is dit  9500 voet, 3150 meter, hoogte. Deze restrictie is vanwege een andere klasse luchtgebied dat vanaf die hoogte begint en waar zichtvliegen niet is toegestaan. De maximale hoogtes kunnen op andere plaatsen uiteraard verschillen.

Vlieg je ook ’s avonds?

Ja, ik heb een Instrument Rating en mag dus op instrumenten vliegen (Instrument Flight Rules – IFR). De vliegtuigen waar ik op vlieg zijn ook gecertificeerd voor vliegen op instrumenten.

Zonder een Instrument Rating zou je allen op zicht mogen vliegen (Visual Flight Rules – VFR) en dan mag je alleen gedurende de uniforme daglichtperiode. De uniforme daglichtperiode is van 15 minuten vóór zonsopkomst tot 15 minuten na zonsondergang. De tijdstippen van zonsopkomst en zonsondergang zijn gebaseerd op Midden-Nederland. De uniforme daglichtperiode wordt gepubliceerd in de VFR gids.