Naar Porta-Westfalica (7 mrt ’06)

Vandaag ben ik naar Porta Westfalica gevlogen. Dat ligt ten oosten van Osnabrück bij het Weser gebergte.

Na vertrek van Eelde vloog ik via Annen de CTR uit, richting het baken STK bij stadskanaal.


De vlucht voorbereiden

Bij Sellingen de grens over, en contact opgenomen met Bremen info (soort luchtverkeersleiding die informatie geeft). Die gaf meteen aan dat Danger Area R34A en R34B actief waren, en dus verboden voor mij om doorheen te vliegen. Dat is een gebied ten noorden van Meppen, een militair vliegveld vlak over de grens. Ik verlegde mijn koers naar een meer zuidelijke koers om zo om het verboden gebied te vliegen.


Vlak na vertrek vanaf Eelde
Er was gebroken bewolking tussen 2000 en 4000 voet. Ik ben daarboven gaan vliegen op 7500 voet (FL75)
Als je naar het oosten vliegt moet je op 3500, 5500, 7500 voet etcera vliegen. Naar het westen is 4500, 6500, 8500 etc. Tenminste voor VFR verkeer.
Voorbij Diepholz werden de gaten in de bewolking steeds schaarser. En op een gegeven moment waren er helemaal geen gaten meer. Toen ben ik maar een stukje teruggevlogen, naar het gebied waar geen overcast was, om weer onder de wolken te kunnen vliegen. Je mag VFR niet door wolken heen vliegen, dus vandaar.


Klimmen naar 7500 voet door een gat in de wolken
Bij het Weser gebergte afscheid genomen van Bremen Info en vliegveld Porta-Westfalica opgeroepen. Als snel kwam antwoord van iemand die duidelijk niet gewend was Engels te spreken. Nou is mijn Duits ook niet meer zo geweldig, dus ik bleef toch maar in het Engels praten.

Bijzonder aardige man op de toren. En hij heeft de beschikking over allerlei meteo informatie. Verder serveert het restaurant uitstekende broodjes. Dus dit vliegveld is een aanrader.


Bijna bij Diepholz


Het Weser Gebirge, vlak bij Porta Westfalica

Op final voor runway 23 van Flugplatz Porta


Prima broodjes hier!


Restaurant van Porta


Het vliegveld


De Meteo van Porta … naast dit bord hangt een steen aan een touwtje


Hier was het nog geen weer voor…

Bremen Info zorgde ervoor dat de terugweg niet saai was. Ik ben 3 keer opgeroepen over ander verkeer in de buurt. Van het militaire veld Diepholz steeg een helicopter op, tussen Diepholz en Meppen meldde Bremen Info mij dat er "fast moving militairy traffic" van rechts aankwam op 3000 voet. Ik zat ook op 3000 voet. Rechts zag ik inderdaad 2 jets vliegen, nog wel op een veilige afstand, maar toch duidelijk zichtbaar. Je kunt je wel voorstellen dat ik dankbaar was voor de goede service van Bremen Info, toch wel nuttig om je daar aan te melden !! Tenslotte werd ik bij Meppen nog een keer opgeroepen vanwege een militair transportvliegtuig. Die had ik zelf inmiddels ook al gezien.


Weer terug over het Weser gebergte (nou ja, heuveltjes)


Militair vliegtuig in de buurt van Meppen

De karakterestiek gekleurde flats in het oosten van Assen geven de weg naar "Romeo" aan, waar je de CTR van Eelde binnenvliegt.


Tussen Meppen en Lingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *