Over Friesland en Flevoland (20 nov 2005)

Meta en Peter gaan vandaag mee voor een vliegtocht over Friesland en Flevoland

Vanaf Groningen gaan we pal west richting Leeuwarden. Van Dutch Mil krijgen we toestemming om de CTR van Leeuwarden te kruisen. Vanaf 1500 voet hebben we een mooi overzicht over de binnenstad. De zwarte Achmea toren priemt ons tegemoet. Vlak naast de stad zien we de twee banen liggen van vliegveld Leeuwarden. De zweefvliegers zijn niet actief, waarschijnlijk is de winterstop voor hen begonnen.

We maken een paar rondjes over Leeuwarden. Nadat Piet is gesignaleerd, die beneden naar ons staat te zwaaien  gaan we verder naar het westen en bekijken Franeker.


Leeuwarden – de wijk waar Meta woont


Franeker, met de Waddenzee op de achtergrond

In haar jeugd heeft Meta in Midlum gewoond, een dorp naast Harlingen.


Franeker


Midlum

Vervolgens heeft Peter de Piper over de Friese meren naar de Noordoostpolder gevlogen.  Boven Flevoland werd het zicht een stuk minder. Het hogedrukgebied  boven Engeland voert vochtige lucht vanuit de Noordzee aan en dat was hier duidelijk te zien. Dat had ik niet verwacht omdat de TAF’s van Eelde en Amsterdam 10km zicht aangaven vanochtend. Ik gebruik het NDB (radiobaken) van Lelystad maar om het vliegveld te vinden. We landen op Lelystad en drinken een kopje koffie in het restaurant. Na een uurtje stijgen we weer op en vliegen over de Oostvaardersplassen naar Almere-Buiten, waar Peter woont. Daarna terug naar Eelde via Kampen, de Beulaker weide en de Dwingelose heide.

Harlingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *