Lytse Bybs vlucht vanaf Drachten 2 juni 2009

We vliegen vanaf Drachten in een formatie van drie vliegtuigen: een Cessna Cardinal, een Cessna 172 en de Cirrus waar ik in vlieg.
De route gaat over ‘Lytse Bybs’, kleine bibliotheken die in scholen komen, en ter vervanging van de Bibliobus dienen. We vliegen over Weidum, Blauwhuis, Hindeloopen, Nijemirdum, Woudsend en Oppenhuizen.


Cirrus op vliegveld Drachten


Cirrus op vliegveld Drachten

Op 2 juni aanstaande worden in vijf gemeenten in Súdwest Fryslân alle Lytse Bybs feestelijk geopend. Een Lytse Byb is een kleine bibliotheek gevestigd in een basisschool, dorpshuis of zorgcentrum voor zowel de jonge als volwassen inwoners van kleine dorpskernen. Met de komst van een Lytse Byb blijft een belangrijke voorziening in het dorp behouden, zo wordt de leefbaarheid op het platteland vergroot.
Naast de negen grote bibliotheken in Súdwest Fryslân zijn er binnenkort ook 45 kleine bibliotheken. In 2005 opende in gemeente Wûnseradiel de eerste Lytse Byb haar deuren. Sindsdien heeft Stichting Bibliotheken Súdwest Fryslân ook in de gemeenten Wymbritseradiel, Nijefurd, Littenseradiel en Gaasterlân-Sleat gezocht naar geschikte locaties. Die werden vooral gevonden in basisscholen, maar in een enkel dorp ook in een verzorgingshuis of multifunctioneel centrum. Binnenkort start de 45ste Lytse Byb. Reden voor feest! Op 2 juni worden daarom alle Lytse Bybs feestelijk geopend. In alle dorpen waar een Lytse Byb gevestigd is, laten leerlingen om 13.30 uur ballonnen los, zodat zelfs vanuit de lucht te zien is hoeveel bibliotheken er in de regio zijn. Daarnaast worden de Lytse Bybs in het geografische middelpunt van de regio, Blauwhuis, voor het oog van genodigden centraal en officieel geopend.

Met de Lytse Bybs verdwijnen de bibliobussen. De Lytse Bybs hebben een groot aantal voordelen ten opzichte van hun voorganger. De openingstijden zijn veel ruimer en er is een ervaren bibliothecaris aanwezig om leden van dienst te zijn. Daarnaast kunnen de Lytse Bybs in scholen onder schooltijd altijd geopend zijn. De moderne en regelmatig wisselende boekencollectie zorgt voor meer uitleningen. Boeken, tijdschriften, muziek of films die niet aanwezig zijn, kunnen via internet gereserveerd worden en enkele dagen later opgehaald worden in de Lytse Byb. Het blijkt dat de komst van een Lytse Byb ook andere voorzieningen aantrekt. Zo wordt de leefbaarheid op het platteland vergroot.

In mei ontvingen alle basisschoolleerlingen uit de dorpen waar een Lytse Byb gehuisvest is een boekentas en spullen om die tas mee te versieren. Vier onderbouwleerlingen winnen met hun mooiste tas een boekenpakket en vrijkaartjes voor een speelpark of dierentuin. Vier bovenbouwleerlingen die hun tas het mooist maken, vliegen op twee juni aanstaande samen met enkele (loco)burgemeesters boven Súdwest Fryslân op het moment dat de andere leerlingen hun ballonnen oplaten. De winnaars zien dus vanuit de lucht hoeveel bibliotheken er in de regio zijn.

Er zijn Lytse Bybs in: Boazum, Easterlittens, Hilaard, Mantgum, Reahûs (gerealiseerd in de loop van 2009), Weidum, Winsum, Wjelsryp, Abbega, Blauwhuis, Folsgare, Gauw, Gaastmeer, Hommerts, Nijland, Oppenhuizen, Oudega (gemeente Wymbritseradiel), Scharnegoutum, Woudsend, Heeg (gerealiseerd in de loop van 2009), Bakhuzen, Ealahuzen, Nijemardum, Aldegea (gemeente Gaasterlân-Sleat), Aldemardum, Sleat, It Heidenskip, Hemelum, Hindeloopen, Molkwerum, Stavoren, Warns (gerealiseerd in de loop van 2009), Lollum, Kimswerd, Arum, Burgwerd, Pingjum, Tjerkwerd, Parrega, Zurich, Schettens, Exmorra, Ferwoude en Wons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *