Van Griekenland naar Lelystad

Mijn vliegavonturen beginnen zich over een steeds groter gebied uit te strekken. Was het vorig jaar een trip naar Corsica, nu heb ik het Griekse luchtruim inmiddels ook al betreden. In 3 uur heengevlogen met KLM, in 3 dagen weer teruggevlogen! Dat het drie dagen moest duren, daar was moeder Natuur ook debet aan. Die zorgde voor een tegenwind van soms meer dan 60 knopen! Nog een geluk dat ik in een Piper Saratoga zat, die een kruissnelheid van 145 knopen heeft (65% vermogen). In een Cessnaatje 150 zou ik bijkans achteruit zijn gevlogen.
Dit was ook mijn eerste ervaring in een zes-zits vliegtuig. Dat blijkt verder niks uit te maken, of er nu 2 of 4 stoelen achter je staan. Maar verder is het wel érg handig, zoveel ruimte in het vliegtuig, en toegankelijk via die enorme achterdeur. Je raakt er snel aan gewend!

De route:

Dag 1:
– Van Megara naar Kerkira
– Van Kerkira naar Rome Urbe
Dag 2
– Van Rome Urbe naar Cannes
– Van Cannes naar Lyon Bron
Dag 3
– Van Lyon Bron naar Reims
– Van Reims naar Lelystad

Lees verder Van Griekenland naar Lelystad

Ferry naar Budapest

Onlangs heb ik een ferry-vlucht naar Budapest uitgevoerd. Het betrof een Cessna 172 met IFR uitrusting.

Het is altijd lastig plannen in de winter, wanneer je rekening moet houden met lage freezing levels en/of lage wolkenbasis enzovoort. Ik had van tevoren diverse routes en opties bekeken, zowel VFR als IFR. Elke dag werd de voorspelling van het weer wat nauwkeuriger hoop je. Ik bestudeerde elke dag de GRAMET op wolken en freezing levels en liet IFR routes door de autorouter.eu website uitrekenen.
De nacht vóór vertrek waren er nog veel zware buiten met hagel en veel wind, maar voor de vliegdag zou het weer goed zijn. Wel een stevige wind van 30 tot 40 knopen op hoogte, maar die hadden we in de rug, dus dat was alleen maar gunstig.
Lees verder Ferry naar Budapest

Website aangepast

De website meevliegen.nl draaide al sinds 2004 op het content management systeem Mambo. Al enkele keren de PHP code moeten aanpassen omdat de hosting provider overging op een nieuwere versie van PHP of MySQL, wat resulteerde in het ‘op zwart’ gaan van de website. Mambo bevatte stukjes PHP code die niet meer werkten.

Mambo wordt al enige tijd niet meer ondersteund, en was dus ook niet echt veilig meer. Dus nu eindelijk maar eens de migratie naar een nieuw systeem opgepakt. Gekozen voor WordPress omdat dat veel gebruikt wordt voor blog’s. Voor de migratie een (betaalde) plugin gebruikt die Joomla websites (een opvolger van Mambo) zou moeten kunnen omzetten naar WordPress. De conversie was niet volledig, vooral links naar plaatjes klopten niet. Ik heb een Java programmaatje geschreven om alsnog de content correct over te zetten.

Het overzetten van de stukjes eigen programmatuur, zoals de weergave van het vliegveld weerbericht (TAF) in een tabel, was nog even een uitzoekpuntje. Hiervoor heb ik een plugin gebruikt die inline PHP code in posts toestaat. Misschien is het beter om er een zogenaamde ‘widget’ van te maken – moet maar eens in de widget API van WordPress duiken…

Tenslotte moet je dan nog een template kiezen. Voorlopig maar eens dit template gebruiken en kijken hoe het bevalt.

En dan vraag ik me af hoe het met de ‘page-ranking’ in Google zit – de URL’s die wijzen naar de pagina’s zijn met WordPress anders dan met Mambo, dus de website zal in eerste instantie minder hoog in de zoekresultaten komen waarschijnlijk. Ik hoop dat ook met WordPress de afzonderlijke ‘posts’ nog wel te vinden zijn via Google. Dus dat een zoekterm als ‘meevliegen Helgoland’ straks nog steeds de post over de vlucht naar Helgoland oplevert. Nou ja, we zullen zien.

Bachelor party op 1000 voet (3 mei 2014)

Meevliegen met een vlucht vanaf Lelystad over Amsterdam en Schiphol. Dat was de start van een vrijgezellenfeest.

 

Het was perfect weer voor een rondvlucht: het was erg helder en alleen een paar schapenwolkjes in de lucht. Na take off van Lelystad vlogen we over de Oostvaardersplassen naar Pampus. Daar meldden we ons bij Schiphol Tower en vroegen een crossing aan via Amsterdam Sector, overhead, to the coastline. Van te voren de crossing ook nog in het vliegplan als remark ingevuld, om zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten. De crossing werd toegestaan, even sightseeing boven Amsterdam was ook mogelijk, en ook enkele rondjes om de verkeerstoren van Schiphol vliegen was allemaal geen probleem (keep clear of 24 and 36R). Geweldig wat een mooi uitzicht! Vervolgens verder naar de kust (keep south of 36C and 36L). Over het strand naar Noordwijk gevlogen, langs Huis ter Duin, en toen weer oostwaarts richting Lelystad, vliegend over de talrijke meren in dit gebied: Zwanenburgerpolder, Braasemermeer, Niewkoopse Plassen, Vinkeveense Plassen etcetera.

 

Lees verder Bachelor party op 1000 voet (3 mei 2014)

Met Cor over Sneek (30 maart 2014)

Samen met mijn broer Cor over Sneek gevlogen.

Het was een mooie zonnige en warme dag, maar helaas nogal heiig. Het zicht was 9 a 10 km, dat lijkt heel wat maar dat betekent vliegen door witte soep. Zelfs op 6000 voet kwamen we niet boven de inversielaag uit, en zaten we dus nog steeds in de nevel.

Ondanks dat toch een leuke vlucht. Weer eens even Sneek, mijn geboortestad, goed bekeken vanuit de lucht. Het blijft maar veranderen daar! Op de plek waar ik vroeger met een polsstok het weiland in trok, ligt nu een flink uit de kluiten gewassen verkeersknooppunt (Lemmerwegwijk)!!

Lees verder Met Cor over Sneek (30 maart 2014)

Danique vliegt vanaf Drachten over Ameland 9 maart 2014

Danique wilde heel graag een keer vliegen. Ze had wel eens een keer gevlogen, naar Corfu zelfs, maar nog nooit in een klein vliegtuig. En vandaag zou dat voor het eerst gebeuren. Waarbij ze dan ook nog eens zelf het vliegtuig zou gaan besturen! En ook al had ze er veel zin in, Danique was best wel zenuwachtig vooraf. Gevraagd waar ze het liefst naar toe wil vliegen, antwoordde ze “de Wadden”. En waarom dan? “Om de zeehondjes te kunnen zien”.

 

Met de N73FY stijgen we op van vliegveld Drachten, en gaan eerst naar Boornbergum waar Danique woont. We kunnen haar huis goed zien. Daarna vliegen we over Leeuwarden naar de waddenzee. We steken over naar Ameland. En ja hoor, op een smalle zandplaat zien we een heleboel zeehonden liggen! Danique vindt het vliegen prachtig. Ze vindt het al helemaal niet eng meer! Integendeel, ze wil altijd wel in de lucht blijven zegt ze.

 

Via Dokkum vliegen we terug naar Drachten voor een landing op baan 26. Het Hoogvlieger piloten diploma dat Danique krijgt heeft ze helemaal verdiend!

 

Lees verder Danique vliegt vanaf Drachten over Ameland 9 maart 2014

Oostende, Manston 6 maart 2014

Vier IFR vluchten gemaakt vandaag: van Eelde naar Oostende, vervolgens van Oostende naar Manston, en weer terug. Totaal 4 uur vliegtijd. Omdat er mist werd verwacht in de ochtend gekozen voor een IFR vliegplan. Op FL080 over Nederland gevlogen. Voor het eerst vlieg ik eens door de Schiphol TMA. Zelden zoveel radioverkeer gehoord!! Vooral op de terugweg, tussen 6 en 7 was het erg druk op de frequentie van Schiphol Arrival.

Voor de vlucht naar Manston moet je een General Aviation Report (GAR) versturen, ivm douane. Deze keer eens via de AOPA UK site gedaan. Daar netjes een bevestiging van gehad via email, maar toch was het niet aangekomen in Engeland. Dat vonden ze kennelijk toch verdacht, dus op Manston stonden 3 man van de Border Control op ons te wachten. Ze zouden AOPA UK om opheldering vragen waarom het online versturen van een GAR niet heeft gewerkt.

Maar verder werden we uiterst vriendelijk ontvangen bij TGAviation, de vliegclub op Manston die ook de afhandeling doet. We wilden het Spitfire museum op Manston wel even een bezoekje brengen. Dat was een wandeling van 15 minuten die dwars over het gebied liep van het oorspronkelijke militaire vliegveld. Buiten de huidige hekken zie je dan nog een oude verkeerstoren staan, en een grote witte vracht 747, die ogenschijnlijk definitief gepensioneerd is. We kwamen daarbij langs de kleine terminal en opvallend daar waren de vele affiches van KLM. Kennelijk vliegt de KLM op dit veld, misschien als goedkope toegang tot Londen??

Het Spitfire museum, en aangrenzend Merlin restaurant, was klein maar mooi ingericht met uiteraard de Spitfire en Hurricane, maar verder ook allerlei memorabilia.
Lees verder Oostende, Manston 6 maart 2014

Blog van een piloot